Paolo Foresti (ish-ambasador i Italisë në Shqipëri, në vitet e vështira 1993-1997) është diplomuar në Shkenca Ekonomike në Universitetin e Romës dhe është specializuar në Studime mbi integrimin evropian, mbi zhvillimin ekonomik dhe ekonominë ndërkombëtare.

Diplomat karriere, ka mbuluar detyra të shumta në Romë dhe jashtë Italisë, sidomos në sektorin e diplomacisë shumëpalëshe si: përgjegjës për ekonominë në ambasadën e Beogradit; shef i sektorit të marrëdhënieve me vendet e Mesdheut dhe Lindjes së Mesme në përfaqësinë italiane pranë Komuniteteve Evropiane; në Farnezina, si shef i sekretarive të disa nënsekretarëve të jashtëm; Këshilltar Diplomatik i tre ministrave të mbrojtjes në periudhën mes rënies së murit të Berlinit dhe Luftës së Parë të Gjirit; Këshilltar Diplomatik i Ministrit për Politikat Komunitare; Ambasador në Tiranë dhe Kryeambasador i përfaqësisë pranë Bashkimit Evropian Perëndimor.

Në vitin akademik 1983-1984 ka qenë Chairman i FellowsCenter of International Affairs, të Universitetit të Harvardit (Kembrixh, Masaçusets, SHBA).

Autor i botimeve të shumta në gazeta e revista të specializuara italiane e të huaja, ka botuar vëllimin Dialogu me Shtetet e Bashkuara dhe Dobësia Evropiane (Bot. Il Mulino, 1986).

Pasi u largua nga detyra diplomatike ka kontribuuar në krijimin e dy institucioneve universitare private në Shqipëri, duke marrë pjesë në zhvillimin e tyre qoftë si rektor, qoftë si anëtar i Këshillit të Administrimit. Është nderuar me shumë dekorata.

Lista e librave të autorit