Xhulia Kaminito ka lindur në Romë në vitin 1988, është diplomuar në Filozofi Politike. Ka debutuar me romanin “La Grande A” (Giunti, 2016, çmimi “Bagutta” në seksionin “Vepra e Parë”, çmimi “Berto” dhe çmimi  “Brancati” për të rinj),  duke vazhduar mandej në vitin 2019  me “Un giorno verra” (Bompiani, çmimi “Fiesole Under-40”). Në vitin 2021 shkroi romanin më të vlerësuar “Uji i Liqenit nuk Është Kurrë i Ëmbël”, me të cilin doli finaliste për çmimin “Strega 2021” dhe fitoi çmimin “Strega Off” dhe çmimin “Campiello”.