Archibald Joseph Cronin (19 Korrik 1896 – 6 Janar 1981), njohur si A. J. Cronin, ishte mjek dhe romancier skocez. 

Në vitin 1916 shërbeu si nëntoger kirurg në Rezervën Vullnetare të Marinës Mbretërore dhe, pas mbarimit të luftës, përfundoi studimet mjekësore dhe bëri praktikën në Uellsin Jugor. Në vitin 1931 botoi romanin e parë, Kështjella e Kapelierit, i cili krahasohet me veprën e Dikensit, Hardit dhe Balzakut.

Në shqip nga Botimet Dritan:   Çelësat e Mbretërisë, Kështjella e Kapelierit

Lista e librave të autorit